Powszechnie uważa się, że najlepszym źródłem węglowodanów jest ryż. Ma on wiele zalet jest bezglutenowy i jest lekkostrawny. A co z makaronem? Często uważa się makaron jako zły wybór, bo jest tuczący, niezdrowy oraz wysokokaloryczny.
Makaron jest na pewno bardziej przetworzony niż kasze czy ryże, ponieważ uzyskuje się go z półproduktu (mąki). Wyroby zyskiwane z mąki są raczej postrzegane jako niezdrowe, ale nie sama mąka jest problemem lecz jej pochodzenie i technologiczny sposób pozyskiwania.
Mąką, która jest bazą makaronów posada dwie wady:
- uzyskiwana jest z pszenicy, która zawiera gliadynę,
- podlega procesom rafinacji (powodować może problemy z gospodarką insulinowo-glukozową i lipidową).
Trzeba jednak wiedzieć, że na półkach w sklepie możemy znaleźć mąki lepszej jakości niż te najbardziej znane. Np. z nieoczyszczonej pszenicy durum (większa zawartość witamin, składników mineralnych oraz błonnika, ale trzeba pamiętać o obecności glutenu).
Warto zainteresować się takimi makaronami jak :
- gryczany,
- orkiszowy,
- żytni.
Dania z makaronem powinny gościć na naszym stole, ale trzeba pamiętać, aby go mądrze wybrać. Makarony z pszenicy to nie jest najlepszy wybór!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz