niedziela, 5 lutego 2017

Czy trzeba ważyć jedzenie?

Kiedy rozpoczynamy naszą przygodę z jakimś uregulowanym systemem odżywiania i oczekujemy efektów warto zacząć ważyć jedzenie. Obliczając swoje zapotrzebowanie kaloryczne https://angelikafit.blogspot.com/zapotrzebowaniekaloryczne mamy obraz kaloryczności jaką powinniśmy spożyć aby utrzymać obecną wagę. Uważam, że bez ważenia jedzenia ciężko jest spożyć założoną liczbę kalorii. 

Osoby, które chcą skontrolować zjadaną liczbę kalorii warto, żeby przez kilka dni ważyły dokładnie zjadany pokarm. Często wydaje nam się, że jemy tyle co wróbelek, ale jak się wszystko dokładnie policzy to często wychodzi nam dużo ponad nasze zapotrzebowanie. Duża liczba przede wszystkim kobiet często je sporo poniżej swojego zapotrzebowania nie będąc nawet świadomym tego a taki sposób żywienia też nie jest dobry

Jak ważyć? Zawsze przed wszelką obróbką:

  • mięso rozmrożone i na surowo,
  • ryż, kasze, makarony, płatki itp. w suchej postaci,
  • warzywa i owoce - tylko części jadalne, surowe. 

Mięso podczas obróbki cieplnej traci na wadze ponieważ odparowuje z niego woda oraz wytapia się pewna ilość tłuszczu. Ważąc po przygotowaniu możemy zjadać więcej kalorii, nasze posiłki będą źle obliczone. 


Jedzenia dań jednogarnkowych nie trzeba wykluczyć z diety wystarczy wszystko obliczyć a następnie przypisać kaloryczność jednej porcji. 

Są osoby, które nie ważą jedzenie, lecz jedzą na oko, ale ja jestem zwolenniczką ważenia żebyśmy mieli świadomość ile zjadamy dokładnie kalorii. Warto chociaż na samym początku skontrolować ilość zjadanych kalorii oraz mieć orientację ile powinniśmy zjadać jedzenia, aby dostarczyć odpowiednią ilość kalorii.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz