niedziela, 9 kwietnia 2017

Makarony

Powszechnie uważa się, że najlepszym źródłem węglowodanów jest ryż. Ma on wiele zalet jest bezglutenowy i jest lekkostrawny. A co z makaronem? Często uważa się makaron jako zły wybór, bo jest tuczący, niezdrowy oraz wysokokaloryczny.

Makaron jest na pewno bardziej przetworzony niż kasze czy ryże, ponieważ uzyskuje się go z półproduktu (mąki). Wyroby zyskiwane z mąki są raczej postrzegane jako niezdrowe, ale nie sama mąka jest problemem lecz jej pochodzenie i technologiczny sposób pozyskiwania.
Mąką, która jest bazą makaronów posada dwie wady:
  • uzyskiwana jest z pszenicy, która zawiera gliadynę,
  • podlega procesom rafinacji (powodować może problemy z gospodarką insulinowo-glukozową i lipidową).
Trzeba jednak wiedzieć, że na półkach w sklepie możemy znaleźć mąki lepszej jakości niż te najbardziej znane. Np. z nieoczyszczonej pszenicy durum (większa zawartość witamin, składników mineralnych oraz błonnika, ale trzeba pamiętać o obecności glutenu). 
Warto zainteresować się takimi makaronami jak :
  • gryczany,
  • orkiszowy,
  • żytni.
Dania z makaronem powinny gościć na naszym stole, ale trzeba pamiętać, aby go mądrze wybrać. Makarony z pszenicy to nie jest najlepszy wybór!