poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Ryż

Ryż jest jednym z podstawowych źródeł węglowodanów w diecie. Gatunków ryżu na świecie jest, aż 25. Przedstawię kilku najważniejszych i łatwo dostępnych w Polsce.

  • Ryż biały długoziarnisty - najpopularniejszy gatunek ryżu w Polsce. Jet on łatwo dostępny oraz tani, ma neutralny smak. Cechuje go duży poziom przetworzenia oraz gorsza jakość.
  • Ryż brązowy - jest mniej przetworzony, kolor ma delikatnie brązowy. Jego czas gotowania jest dość długi, ma orzechowy posmak. Po ugotowau jest dość twardy.
  • Ryż jaśminowy - zbliżony do ryżu basmati. Jego czas gotowania jest również krótki, posada jaśminowy zapach. Dobrze sprawdza się w daniach na słodko
  • Ryż basmati - lepsza odmiana ryżu białego, wymaga krótkiego czasu gotowania, ale łatwo doprowadzić do jego rozgotowania. Posiada delikatną strukturę nie klei się i jest sypki.
  • Ryż parboiled - jest utrwalona termicznie wersją ryżu białego, co prowadzi do tego, że po ugotowaniu jest sypki i się nie klei. Trudno jest go rozgotować, Jest łatwo dostępny oraz stosunkowo tani. Jest lekko żółty oraz podczas przechowywania może stwardnieć.
  • Ryż czarny - ma charakterystyczny smak, jest koloru czarnego z lekko fioletowym odcieniem. Gotowanie podobne jak w przypadku ryżu brązowego. Jest dość drogi.
  • Ryż dziki - podobny do ryżu czarnego, jest od niego droższy. Po ugotowaniu zawsze zostaje twardy.
  • Ryż czerwony - posiada czerwoną barwę, gotuje się go dość długo. Jest on twardy po ugotowaniu i posiada orzechowy posmak.
Jak widać dostępnych gatunków ryżu jest wiele. Ja najchętniej sięgam po jaśminowy a Wasz jaki jest ulubiony?