Główne źródło izomerów trans:
- dania "fast food",
- wyroby cukiernicze,
- margaryny twarde.
Niestety ale nie tylko te produkty mają takie szkodliwe dla nas właściwości. warto przeglądać etykiety i eliminować produkty w których składzie zauważamy:
- utwardzony tłuszcz roślinny,
- tłuszcz cukierniczy,
- uwodorniony olej roślinny.
Eliminując szkodliwe tłuszcze trans trzeba pamiętać również o właściwej obróbce termicznej. Do smażenia złym wyborem są tłuszcze roślinne bogate w tłuszcze wielonienasycone, ponieważ łatwo one ulegają utlenieniu czyli zmieniają konfigurację z "cis" do "trans".
Złym wyborem tłuszczu do smażenia jest:
- olej kukurydziany,
- olej słonecznikowy,
- olej z pestek winogron,
- olej lniany,
- olej sojowy,
- z pestek dyni oraz inne.
Najlepszym wyborem tłuszczu przeznaczonego do smażenia jest masło klarowane, smalec, olej kokosowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz