poniedziałek, 9 maja 2016

Istotność węglowodanów u osoby trenującej

Węglowodany w diecie

Dieta zawierająca przewagę energii pochodzącej z węglowodanów przy ujemnym bilansie kalorycznym daje podobne efekty do diety z przewaga energii pochodzącej z z tłuszczu.
W 2003 roku badania przeprowadzone przez Meckling, Sullivan oraz Sarii porównywano wpływ diety wysoko i nisko węglowodanowej na skład i masę ciała oraz czynniki ryzyka chorób serca. Grupa nisko węglowodanowa przyjmowała zaledwie 50 g węglowodanów dziennie. Po dziesięciu tygodniach efekty obu diet były podobne, jeżeli chodzi o spadek wagi. Dodatkowo plusem tego odżywiania było to ze w grupie wysoko węglowodanowej nie odnotowano spadku masy mięśniowej, natomiast w grupie której spożywano więcej tłuszczy i to tak o 2 kg.

3 błędy w redukcji:
  • eliminacja węglowodanów bo cukier przeszkadza w redukcji
  • eliminacja tłuszczy bo przeszkadza w redukcji,
  • zbyt duża ilość treningów aerobowych i interwałowych
 Insulinooporność  

Spożywanie węglowodanów pobudza insulinę. Insulina jest mieczem obusiecznym trochę dobra ( insulina jest hormonem bardzo anabolicznym czyli zwiększa syntezę na białko, może wpłynąć na regeneracje po treningową, ale jest również trochę zła (podbicie insuliny powoduje przestanie wykorzystywania tłuszczu jako związku wysokoenergetycznego). 
Spożywanie węglowodanów około treningowo powoduje obniżenie kortyzolu, obniżenie kortyzolu powoduje zwiększony anabolizm więcej zachowanej masy mięśniowej , obniżony poziom kortyzolu powoduje więcej spalonej tkanki tłuszczowej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz