wtorek, 17 maja 2016

Zakwaszenie organizmu

Na czym polega ? Jaka jest przyczyna ? Jak sobie radzić z zakwaszeniem ?

Naturalne PH krwi wynosi 7,5.
Za wydalanie kwasów są odpowiedzialne płuca oraz nerki, jeśli nagromadzenie kwasów jest zbyt duże to ich praca nie jest wystarczająca i wtedy mamy zakwaszony organizm

Czynniki kwasotwórcze:
  • zła dieta,
  • stres,
  • używki,
  • brak ruchu,
  • mocny wysiłek.

Gdy kwasów jest zbyt dużo nasz organizm wykorzystuje sód, potas wapń, żelazo oraz magnez by je zneutralizować, jeśli tego jest zbyt mało to czerpie z innych źródeł.

Skutki zakwaszenia:
  • ubytek pierwiastków,
  • osłabienie odporności,
  • rozwój drobnoustrojów( lubią kwasowe środowisko) - utrudniają one wchłanianie składników odżywczych np. białka,
  • zatrzymanie wody,
  • zatrzymanie tłuszczu,
  • stany zapalne.
Objawy zakwaszenia:
  • nalot na języku
  • ostry zapach potu i moczu
  • gorzki lub kwaśny posmak w buzi.

Produkty zakwaszające
  • produkty przetworzone,
  • mięso- wieprzowina,
  • produkty zbożowe,
  • jajka,
  • sól,
  • przetwory mleczne.

Produkty odkwaszające
  • zielona herbata,
  • owoce,
  • warzywa (oprócz strączkowych),
  • tłuszcze,
  • sok z cytryny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz