Naturalne PH krwi wynosi 7,5.
Za wydalanie kwasów są odpowiedzialne płuca oraz nerki, jeśli nagromadzenie kwasów jest zbyt duże to ich praca nie jest wystarczająca i wtedy mamy zakwaszony organizm
Czynniki kwasotwórcze:
- zła dieta,
- stres,
- używki,
- brak ruchu,
- mocny wysiłek.
Gdy kwasów jest zbyt dużo nasz organizm wykorzystuje sód, potas wapń, żelazo oraz magnez by je zneutralizować, jeśli tego jest zbyt mało to czerpie z innych źródeł.
Skutki zakwaszenia:
- ubytek pierwiastków,
- osłabienie odporności,
- rozwój drobnoustrojów( lubią kwasowe środowisko) - utrudniają one wchłanianie składników odżywczych np. białka,
- zatrzymanie wody,
- zatrzymanie tłuszczu,
- stany zapalne.
- nalot na języku
- ostry zapach potu i moczu
- gorzki lub kwaśny posmak w buzi.
Produkty zakwaszające
- produkty przetworzone,
- mięso- wieprzowina,
- produkty zbożowe,
- jajka,
- sól,
- przetwory mleczne.
Produkty odkwaszające
- zielona herbata,
- owoce,
- warzywa (oprócz strączkowych),
- tłuszcze,
- sok z cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz