czwartek, 11 sierpnia 2016

Papryka

Papryka sprawdza się świetnie w wielu potrawach, dla mnie jest to jedno z warzyw po które najchętniej sięgam. 
Ale jakie ona ma właściwości?


  • pomaga w redukowaniu tkanki tłuszczowej, papryka zawiera substancję kapsaicyny, która nasila proces termogenezy co pomaga w utracie tkanki tłuszczowej. Zawiera również błonnik, składniki mineralne oraz potas które mogą wspomagać odchudzanie,
  • zmniejsza ryzyko zachorowania na Parkinsona, badania pokazują, że osoby jedzące regularnie paprykę rzadziej chorowały na to schorzenie,
  • wpływa pozytywnie na układ krążenia, ma działanie zapobiegające chorobom serca oraz układu krążenia, tu znaczenie ma zawartość w papryce likopenu, potasu oraz witaminy C,
  • zmniejsza ryzyko zachorowalności na raka piersi, papryka zawiera karoteniny które jak poskazują badania spożywane codziennie powodują, że kobiety rzadziej dotyka ta choroba.
Jak widać paprykę warto włączyć do naszego jadłospisu ze względu na walory smakowe, ale również zdrowotne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz