czwartek, 9 czerwca 2016

Owoce - spożywać tak czy nie?

Często spotyka się teraz z opiniami, że powinno się wyeliminować spożywanie owoców z diety, ale czy na pewno.



Owoce w diecie redukcyjnej:
  • Główna funkcja owoców to uzupełnienie glikogenu wątrobowego,
  • W okresie redukcji fruktoza (cukier owocowy) znajduje doskonale swoje zastosowanie poprzez redukcję łaknienia, jest to spowodowane szybsza odnową glikogenu wątrobowego. Glikogen wątrobowy jest po to aby dać energię naszym wszystkim organom wewnętrznym. Dzięki czemu szybciej dostaniemy informacje do mózgu że jesteśmy najedzeni więc nasz poziom łaknienie zmaleje,
  • Fruktoza może zamienić się na tkankę tłuszczowa, jednak badania pokazują że tylko minimalne ilości przekształcają się ( od 2-4%),
  • 50% spożytej fruktozy zamieni się na glukozę,
  • 15% fruktozy uzupełni glikogen mięśniowy i około 15% do 20% do kwasu mlekowego.



Na godzinę możemy wchłonąć od 30 do w porywach do 120 g tego cukru, jednak powinno przyjąć się wartość uśrednianą czyli około 60 g na godzinę.  Dodatkowo możemy przyswoić od 20 do 30 g fruktozy na godzinę, większa ilość może powodować problemy gastryczne.



Stosunek glukozy do fruktozy który jest korzystny w diecie sportowca to 3:1 (glukoza fruktoza) w celu maksymalnego glikogenu mięśniowego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz