czwartek, 3 marca 2016

Makroskładniki - jak je obliczyc

Gdy już obliczymy nasze zapotrzebowanie kaloryczne to możemy dokładniej zająć się makroskładnikami.

1. Białko


Ile białka powinniśmy jeść? Odnoszę wrażenie że w obecnej chwili istnieje jakieś przekonanie że im więcej dostarczymy go do naszego organizmu tym lepiej. Trzeba jednak pamiętać że spożywana zbyt duża ilość białka może powodować zakwaszenie organizmu. Więc ile powinniśmy spożywać...

Na 1 kg naszej masy ciała powinniśmy przyjmować od 1 g do 2,5 g. Od czego to zależy na pewno od wysiłku fizyczne jaki mamy

2. Tłuszcze


Jest ciągle przekonanie że im mniej tym lepiej wiadomo że 1 g tłuszczy ma aż 9 kcal więc jest to najbardziej kaloryczny makroskładnik ale bardzo potrzebny aby nasza gospodarka hormonalna mogła działać dobrze. Należy spożywać od 1,5-2,5 g na na kg masy ciała.


3. Węglowodany


Jest to reszta naszego zapotrzebowania kalorycznego


Przykład
Posiłkując się przykładem mężczyzny dla którego obliczaliśmy zapotrzebowanie http://angelikafit.blogspot.com/2016/02/redukcja-podstawowe-informacje.html kaloryczne która waży około 80 kg powinien spożyć:

Białko


80 * 1,5 = 120 g taka ilość białka powinna być w porządku


1 g białka to 4 kcal


120 g * 4 kcal= 480 kcal


480 kcal tyle dostarczymy kalorii z samego białka


Tłuszcze


80 * 1,5 = 120 g


1 g tłuszczu to 9 kcal


120 g * 9 kcal = 1080


Węglowodany 


3049,43 - 1080 - 480 = 1489.43

1489.43 / 4 = 372.4

Czyli nasz przykładowy mężczyzna musi spożywać:

Białka 120 g
Tłuszczy 120 g
Węglowodanów 372 g

Trzeba jednak pamiętać że organizm każdego z nas jest inny i czasem trzeba kombinować aby ułożyć dla nas idealną dietę poprzez ucinanie tłuszczy na rzecz białek lub odwrotnie.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz