Wiele osób eliminuje gluten z diety, często po omacku ponieważ gdzieś tam usłyszał, że gluten to zło, ale o co tak na prawdę chodzi?
Gluten to mieszanina białek roślinnych gluteniny i gliadyny, występuje w ziarnach zbóż np. pszenicy, żyta, jęczmienia, orkiszu, owsa.
Co może powodować spożycie glutenu:
- Nietolerancje glutenu,
- Nadwrażliwość na gluten, objawia się bólami brzucha, biegunką
- Celiakia która jest bardzo trudna to zdiagnozowania.
Celiakia (choroba trzewna, glutenozależna choroba trzewna, enteropatia z nadwrażliwości na gluten) – choroba uwarunkowana odpowiedzią immunologiczną organizmu wywołaną przez gluten i związane z nim prolaminy, występująca u osób genetycznie predysponowanych. Charakteryzuje się obecnością objawów klinicznych zależnych od glutenu, obecnością w surowicy przeciwciał specyficznych dla choroby trzewnej.
Co może powodować nadmierne spożycie glutenu w przyszłości?
Gluten drażni nasze jelita, może powodować nieszczelność naszych jelit. Gluten może zniwelować dobre bakterie istniejące w naszych jelitach przez co może dojść do degradacji flory bakteryjnej w naszych jelitach. Przy spożywaniu dużych ilości glutenu może być problem z wchłonięciem wartości odżywczych z pożywienia.
Gluten może powodować :
Co może powodować nadmierne spożycie glutenu w przyszłości?
Gluten drażni nasze jelita, może powodować nieszczelność naszych jelit. Gluten może zniwelować dobre bakterie istniejące w naszych jelitach przez co może dojść do degradacji flory bakteryjnej w naszych jelitach. Przy spożywaniu dużych ilości glutenu może być problem z wchłonięciem wartości odżywczych z pożywienia.
Gluten może powodować :
- wzdęcia,
- zgagę,
- nadkwaśność.
Jak sprawdzić czy gluten nam szkodzi: badanie na obecność przeciwciał Ema, tTG, TGP.
Ja staram się omijać gluten, ale na pewno w 100% nie wykluczę go z diety, a jak jest u was ?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz