piątek, 8 kwietnia 2016

Gluten - czy koniecznie powinniśmy unikać?

Wiele osób eliminuje gluten z diety, często po omacku ponieważ gdzieś tam usłyszał, że gluten to zło, ale o co tak na prawdę chodzi?


Gluten to mieszanina białek roślinnych gluteniny i gliadyny, występuje w ziarnach zbóż np. pszenicy, żyta, jęczmienia, orkiszu, owsa.

Co może powodować spożycie glutenu:
  • Nietolerancje glutenu,
  • Nadwrażliwość na gluten, objawia się bólami brzucha, biegunką
  • Celiakia która jest bardzo trudna to zdiagnozowania.


Celiakia (choroba trzewna, glutenozależna choroba trzewna, enteropatia z nadwrażliwości na gluten) – choroba uwarunkowana odpowiedzią immunologiczną organizmu wywołaną przez gluten i związane z nim prolaminy, występująca u osób genetycznie predysponowanych. Charakteryzuje się obecnością objawów klinicznych zależnych od glutenu, obecnością w surowicy przeciwciał specyficznych dla choroby trzewnej.

Co może powodować nadmierne spożycie glutenu w przyszłości?


Gluten drażni nasze jelita, może powodować nieszczelność naszych jelit. Gluten może zniwelować dobre bakterie istniejące w naszych jelitach przez co może dojść do degradacji flory bakteryjnej w naszych jelitach.  Przy spożywaniu dużych ilości glutenu może być problem z wchłonięciem wartości odżywczych z pożywienia.


Gluten może powodować :

  • wzdęcia,
  • zgagę,
  • nadkwaśność.
Jak sprawdzić czy gluten nam szkodzi: badanie na obecność przeciwciał Ema, tTG, TGP.

Ja staram się omijać gluten, ale na pewno w 100% nie wykluczę go z diety, a jak jest u was ?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz