niedziela, 17 kwietnia 2016

Syrop glukozowo - fruktozowy, a cukier

Syrop glukozowo-fruktozowy jest otrzymywany  z kukurydzy, przetworzonej na skrobię kukurydzianą.

Zastosowany jest dosłodzenia lub dosładzania:
  • napojów bezalkoholowych, gazowanych i niegazowanych, np. colaherbata mrożonatonik, itp.,
  • napojów izotonicznych i energetyzujących,
  • napojów alkoholowych, np. likierów czy owoców w alkoholu,
  • mlecznych napojów fermentowanych,
  • mleka zagęszczonego,
  • lodów,
  • dżemów, galaretek, deserów, kompotów, wsadów owocowych do jogurtów,
  • sałatek i konserw rybnych.
Syrop stosuje się też jako zamiennik miodu w pieczywie cukierniczym, zwłaszcza w piernikach, a także jako środek ograniczający czerstwienie wyrobów piekarskich.

Syrop glukozowo - fruktozowy składa się w 58% z glukozy i 42 % fruktozy. Fruktoza jest rozkładana w wątrobie (nie trafia do krwiobiegu), taki zastrzyk fruktozy w wątrobie powoduje że wypuszcza kwasy tłuszczowe do krwiobiegu co powoduje że: - 
  • otłuszczanie narządów wewnętrznych (głównie okolice brzucha),
  • kwasy tłuszczowe krążące w krwi niszczą komórki beta w trzustce co powoduje odporność na insulinę (insulino odporność), 
  • nie powoduje skoku leptyny wiec nie będziemy odczuwać sytości,
  • potrzebuje do strawienie ATP (ATP jest potrzebne dla wszystkich naszych komórek, mięśniowe potrzebują ATP.
Fruktoza w owocach jest w towarzystwie witamin oraz błonnika, więc zachowuje się inaczej.
Cukier jest mniej przetworzony i z dwojga złego jest lepszy, ale również trzeba uważać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz