środa, 6 lipca 2016

Czekolada - właściwości

Chyba każdy z nas lubi czekoladę... Ale to jakie posiada właściwości i czy powinniśmy ją spożywać


Czekolada posiada antyoksydanty. Antyoksydanty to przeciwutleniacze, które chronią komórki przed konsekwencjami stresu oksydacyjnego. Czekolada gorzka jet naturalnym źródłem antyoksydantów. 
Podobne działanie mają:

  • zielona, biała i czarna herbata,
  • czerwone wino,
  • owoce i warzywa,
  • kawa.
Odpowiednia ilość spożywania tych produktów może zmniejszać ryzyko chorób ( miażdzycy).

Czekolada działa również dobrze na dolegliwości związane z kaszlem.
Zjedzenie paru kostek może zniwelować dokuczliwy kaszel. Badania pokazują, że czekolada działa jak środki farmaceutyczne zawierające kodeinę.

Czekolada na nadciśnienie, zawarte w niej antyoksydanty powodują działanie przeciw nadciśnieniowe. Czekolada zawiera również teobrominę, która wspomaga pozbycie się wody z organizmu, oczywiście mowa o czekoladzie gorzkiej.


Czekolada zapobiega cukrzycy. Spożywanie czekolady może powodować zmniejszenie ryzyka rozwoju cukrzycy. Zawdzięczamy to spożywanemu kakao znajdującego się w czekoladzie.

Pamiętajmy, że powinniśmy wybierać czekolady z zawartością kakao minimum 90%, te czekolady zawierają małą ilość cukrów ( są nisko węglowodanowe).

Czekolada wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie. Ten fakt jest chyba oczywisty, chyba każdy kiedyś jadł czekoladę aby poprawić sobie humor.

Czekolada nie powoduje bólu głowy

Jak widać czekolada jest bardzo wartościowym produktem, którego nie warto eliminować w pełni z naszej diety. Ale pamiętajmy że wartościowym produktem jest czekolada gorzka. Czekolada jest również dość kalorycznym produktem, więc umiar jest wskazany.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz