niedziela, 10 lipca 2016

Tłuszcze trans

Źródłem kwasów tłuszczowych trans są:
  • margaryny twarde, 
  • słodycze
  • ciasta, ciastka, batony 
  • płatki śniadaniowe typu „fit” czy „light” 
  • daniach typu fast-food, utwardzone tłuszcze roślinne używa się 
  • tłuszcze te używane są w barach szybkiej obsługi i wielu restauracjach (tłuszcz smażalniczy).
Zazwyczaj kwasy tłuszczowe obecne w pokarmie występuję w konfiguracji cis, ale poprzez proces uwodornienia olejów roślinnych (często przy obróbce termicznej) zamieniają się one w konfigurację trans.

Najnowsze badania pokazują co niesie ze sobą spożywanie kwasów tłuszczowych trans:
  • zwiększone ryzyko śmierci o 34%
  • zwiększone ryzyko śmierci z powodu choroby wieńcowej o 28%
  • zwiększone ryzyko występowanie choroby wieńcowej o 21%
Co jeszcze mogą powodować tłuszcze trans:
  • choroby układu krążenia,
  • nowotwory,
  • otyłość,
  • depresje,
  • cukrzyce,
  • udar,
  • zaburzenia płodności.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz