- margaryny twarde,
- słodycze
- ciasta, ciastka, batony
- płatki śniadaniowe typu „fit” czy „light”
- daniach typu fast-food, utwardzone tłuszcze roślinne używa się
- tłuszcze te używane są w barach szybkiej obsługi i wielu restauracjach (tłuszcz smażalniczy).
Zazwyczaj kwasy tłuszczowe obecne w pokarmie występuję w konfiguracji cis, ale poprzez proces uwodornienia olejów roślinnych (często przy obróbce termicznej) zamieniają się one w konfigurację trans.
Najnowsze badania pokazują co niesie ze sobą spożywanie kwasów tłuszczowych trans:
- zwiększone ryzyko śmierci o 34%
- zwiększone ryzyko śmierci z powodu choroby wieńcowej o 28%
- zwiększone ryzyko występowanie choroby wieńcowej o 21%
Co jeszcze mogą powodować tłuszcze trans:
- choroby układu krążenia,
- nowotwory,
- otyłość,
- depresje,
- cukrzyce,
- udar,
- zaburzenia płodności.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz