poniedziałek, 25 lipca 2016

Gluten i jego wpływ

Ciągle o glutenie jest dosyć głośno. Czy go spożywać czy nie czy niesie on za sobą jakieś skutki? Mówi się o sporych korzyściach z wyeliminowania glutenu z diety....
Gluten jest to związek  koloidalny o właściwościach strukturotwórczych, który składa się z białek zwanych gliadyną i gluteniną. To dzięki niemu ciasto na chleb bądź placek ma taką konsystencję ciągliwą. Gluten jest obecny w produktach pochodzenia zbożowego (w pszenicy, jęczmieniu, życie, ale również  w słodyczach, wędlinach, przyprawy, dania instant, piwo).
Pomimo że dietetycy zapewniają, że że gluten szkodzi jedynie osobom z celiakią lub alergią na ten składnik diety, ale jest coraz więcej dowodów że gluten może szkodzić każdemu. Dieta bezglutenowa jest polecana osobom z chorobami autoimmunologicznymi (cukrzyca, Hashimoto). Czy gluten szkodzi każdemu? Są ciągle prowadzone badania ...
Eksperyment glutenowy, wpływ diety bezglutenowej na:
  • wydolność fizyczna,
  • nasilenie objawów żołądkowo-jelitowych,
  • uszkodzenie komórek jelita cienkiego,
  • poziom markerów stanu zapalnego,
  • subiektywnie oceniane samopoczucie.
Wzięło udział w tym eksperymencie 13 sportowców, żaden z uczestników nie miał celiakii, ani zespołu jelita nadwrażliwego. Badanie polegało na tym, że uczestnicy badania zostali podzieleni na osoby spożywające gluten oraz te które go nie miały w swojej diecie. Koniec badania sprowadzał się do oceny wydolności fizycznej jej uczestników. Wadą badania jest na pewno wąska liczba uczestników oraz jej krótki okres.

Wynik badania pokazał, że nie ma żadnej zależności w stosowaniu diety bezglutenowej bądź nie na wydolność fizyczną, funkcjonowanie przewodu pokarmowego, uszkodzenia jelit oraz samopoczucia. Trzeba jednak mieć na uwadze, że ten eksperyment przedstawia działanie tylko krótkoterminowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz