czwartek, 28 lipca 2016

Wafle ryżowe

W świecie fit wafle ryżowe są produktem chyba znanym każdemu... Ciągle widzimy osoby z świata kulturystki zajadające się nimi. Są dość łatwą i szybką przekąską, a osoby które unikają chleba często stosują je jako alternatywę.

Ale czy na pewno są one takim dobrym wyborem ???
Analizując wartość odżywczą wafli zauważamy, że w 100g produktu dostarczają od 380 do 400 kcal, a jeden wafel to około 10g. Wafle ryżowe przede wszystkim dostarczają nam węglowodanów złożonych, zazwyczaj są one otrzymywane z brązowego ryżu, więc dostarczają nam błonnik.
Wafle ryżowe to produkt dość przetworzony pomimo, że lista składników jest dość krótka. Poprzez cały proces przetwórczy dochodzi do utraty niektórych witamin oraz do powstania niezdrowego akrylamidu. W procesie otrzymywania wafli ryżowych poprawia się ich strawność oraz podnosi IG. Wafle ryżowe często są dosalane.
Zalety wafli wyżowych:
  • wszędzie można je skonsumować oraz bez problemu zakupić,
  • brak dodatków tj. cukier, uwodornione tłuszcze,
  • nie starzeją się za szybko.
  • dobrze komponują się z mięsem, nabiałem, dżemami, masłem orzechowym,
Wafle ryżowe nie są produktem ani szczególnie wartościowym ani zdrowym. Częste sięganie po nie osób w świecie fitness ma najczęściej podłoże po prostu WYGODY i zaoszczędzenia czasu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz