Rabarbar jest teraz bardzo często używany w kuchni, ale jakie posiada właściwości?
- Rabarbar ma bardzo kwaskowaty oraz orzeźwiający smak,
- Rabarbar jest bardzo niskokaloryczny, 100g rabarbaru dostarcza tylko ok 20 kcal,
- znajduje się w nim dużo potasu, sodu, magnezu fosforu, witaminy C, karotenu, błonnika,
- zawiera on dużo kwasu szczawiowego, którego spożywanie w dużych ilościach może powodować wypłukiwanie wapnia z organizmu, powstawania kamieni nerkowych,
- bardzo dobrze gasi pragnienie, dzięki kwaskowatemu smakowi,
- pieczony rabarbar dostarcza rapontygeniny (jest to substancja o działaniu przeciwutleniającym, ma działanie antyalergiczne,antyoksydacyjne oraz wspomaga układ krążenia),
- świetnie sprawdza się u osób na diecie redukcyjnej,jest on niskokaloryczny oraz zawiera dużo błonnika,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz