piątek, 15 lipca 2016

Rabarbar - właściwości

Rabarbar jest teraz bardzo często używany w kuchni, ale jakie posiada właściwości?




  • Rabarbar ma bardzo kwaskowaty oraz orzeźwiający smak,
  • Rabarbar jest bardzo niskokaloryczny, 100g rabarbaru dostarcza tylko ok 20 kcal,
  • znajduje się w nim dużo potasu, sodu, magnezu fosforu, witaminy C, karotenu, błonnika,
  • zawiera on dużo kwasu szczawiowego, którego spożywanie w dużych ilościach może powodować wypłukiwanie wapnia z organizmu, powstawania kamieni nerkowych,
  • bardzo dobrze gasi pragnienie, dzięki kwaskowatemu smakowi,
  • pieczony rabarbar dostarcza rapontygeniny (jest to substancja o działaniu przeciwutleniającym, ma działanie antyalergiczne,antyoksydacyjne oraz wspomaga układ krążenia), 
  • świetnie sprawdza się u osób na diecie redukcyjnej,jest on niskokaloryczny oraz zawiera dużo błonnika,


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz